Reka Soča, smaragdna lepotica in »bistra hči planin«, kot jo je opisal Simon Gregorčič, prevzame vsakega popotnika s svojo lesketajočo se zeleno modro barvo. Urno teče po zeleni dolini, obdana z mogočnimi vrhovi gora in bogato naravno in kulturno dediščino posoških krajev. Vsekakor popolna počitniška destinacija, če želiš dolino raziskati z avtodomom.

Potovanje z avtodomom po dolini reke Soče je nepozabno doživetje saj se lahko lahkotno premikaš od ene lokacije do druge in na poti odkrivaš naravne biserje, ki se razprostirajo vse od izvira reke v Trenti pod Julijskimi Alpami, skozenj Bovec in Kobarid ter vse do Spodnjega Posočja, kjer reka prečka mejo v Solkanu. Če si boste vzeli več časa za raziskovanje doline, lahko vmes prespite in se udobno namestite tudi v enem izmed omenjenih avtokampov.

Zbrali smo 12 najbolj atraktivnih lokacij, ki ležijo ob in na 138 kilometrov dolgi strugi reke, vse od začetne točke v Alpskem Posočju, skozi Kanalsko Posočje in do zadnjega postanka v Goriškem Posočju. Naj se dogodivščina z avtodomom prične!

  1. Kraški izvir izpod Jalovca – začetna točka soškega popotovanja z avtodomom

Tukaj najdete lokacijo na Goolge zemljevidu

Soška pot se začne nikjer drugje kot pri samem izviru. Če nameravaš priti v Trento iz Kranjske Gore čez prelaz Vršič, si moraš nujno ogledati izvir reke Soče, ki na površje privre iz jame s podzemnim tolmunom. Avtodom lahko parkiraš pri Koči pri Izviru Soče in se podaš po krajši označeni poti. V zadnjem delu poti te čaka nekaj plezanja po skalnatem pobočju. Ne pozabi na pohodne čevlje!

View this post on Instagram

A post shared by @queenofwaterfalls

2. Vožnja z avtodomom po dolini Trente – oaza miru in svobode v objemu Alp

Lokacija na Goolge zemljevidu

Užij svobodo pravega popotnika na cesti, ki ti ves čas vožnje ponuja čudovite razglede na veličastne Julijske Alpe in rečno sotesko. V dolini Trente lahko narediš nekaj postankov, ne da bi za to moral/-a zaviti na drugo cesto. Oglej si spomenik, posvečen Juliusu Kugyju, očetu alpinizma v Julijskih Alpah, in obišči najstarejši alpski botanični vrt Juliana.

View this post on Instagram

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

3. Mala in Velika korita Soče – smaragdna dragulja neokrnjene narave

Lokacija na Goolge zemljevidih

Pri odcepu za Vrsnik se nahajajo Mala korita Soče, kjer je reka izdolbla 6 metrov globoka in do 1 meter široka korita. Iz kamnitega mostu lahko opazuješ silovito moč narave. Ustavi se tudi pri Velikih koritih Soče, ki so prava paša za oči. Voda se izliva čez previsne stene v smaragdno zelene tolmune. Avtodom lahko parkiraš na parkirišču, ki vodi v dolino Lepene, tik zraven pa je tudi priljubljeno kopališče.

Predlog za kmapiranje: V neposredni bližini Malih korit, v vasici Soča se nahaja Kamp Jelinc, ki ima kar nekaj parcel za avtodome. Na kmetiji lahko poskusiš domače pridelke. Če s tabo potuje kuža se bo tu zelo dobro počutil. Kamp je namreč znan kot psem prijazen, bivanje pa za kužke pa je brezplačno.

Lokacijo kampa Jelinc na Google zemljevidih najdete tukaj.

4. Rafting po brzicah Soče – doživi reko iz čisto druge perspektive

Potovanje z avtodomom po dolini reke Soče ne bi bilo popolno brez raftinga, vodnega športa, ki v dolino privablja številne navdušence nad hitrimi brzicami in adrenalinom. Ko pripelješ v Bovec, zavij proti vasici Čezsoča. Takoj preko mosta čez reko, boš našel/-a številne ponudnike za voden rafting z vso opremo. Zabava in dobra družba sta zagotovljeni!

5. Slap Virje – spokojen kotiček za ohladitev v poletni vročini

Lokacijo slapa Virje na Google zemljevidih najdete tukaj.

Nad golfiščem Bovec v vasici Plužna se skriva romantičen slap Virje, ki je še posebej mogočen spomladi, ko voda priteka iz kaninskega pogorja. Umeščen je v bujno rastlinje, pramenast slap pa pada v kristalno čist tolmun, v katerem se poleti lahko tudi ohladiš. Avtodom lahko parkiraš na označenem parkirišču in se po lahki pešpoti spustiš do slapa.

6. Kanjoning Sušec – aktivno raziskovanje naravnega poligona med soteskami

Lokacija na Google zemljevidih.

V reko Sočo blizu Srpenice pri Bovcu priteka hudourniški potok Sušec, ki med ozkimi soteskami ustvarja naravni poligon za nepozaben kanjoning. S pomočjo vodiča se lahko spuščaš z vrvjo čez slapove, drsiš po kamnitih vodnih toboganih in skačeš v globoke smaragdne tolmune. Obvezen postanek, če obožuješ adrenalin v naravi!

Predlog za kmapiranje: V bovški koltini, ko velja za nekakšen center vseh športnih aktivnosti je na voljo veliko kampov. Avtodom lahko parkiriaš in prenočiš v Kampu Liza blizu sotočja Soče in Koritnice. Poleg Lize pa se v bližini nahajo še trije kampi – Kajak kamp Toni, Vodenca in Kovač (nimajo spletne strani).

Lokacije na Google zemljevidih: Kamp Liza Bovec, Kajak kamp Toni, Kamp Vodenca, Kamp Kovač.

7. Slap Kozjak – čarobni vodni amfiteater ujet v skalnate stene

Lokacijo slapa Kozjak na Google zemljevidih najdeš tukaj.

Pri Kobaridu prečkaj Napoleonov most in pelji v smeri slapa Kozjak. Avtodom lahko parkiraš na označenem parkirišču in se nato peš odpraviš na pot, ki te bo vodila ob potoku, čez gozd in preko lesenih brvi. Misteriozen slap Kozjak se skriva v kamniti dvorani, čarobnost pa mu daje snop svetlobe, ki pronica skozi stene v smaragdno zelen tolmun.

View this post on Instagram

A post shared by Katja Bregar (@kat13ka)