Zima je čas, ko se mnogi lastniki avtodomov ter prikoli odločite za zimski počitek. Preden pa svoje počitniško vozilo za nekaj mesecev parkirate doma ali na parkirišču namenjenu za zimovanje avtodomov in prikoilic, ga morate avtodom ali prikolico ustrezno pripraviti na zimski počitek. To je ključno, da bo vozilo varno in pripravljeno na uporabo, ko se temperature dvignejo nazaj nad ledišče. V tem članku bomo raziskali nekaj pomembnih korakov, ki vam bodo pomagali ohraniti vaš avtodom ali prikolico v vrhunski formi v času zimovanja.

Elektrika, voda in ogrevanje

Izklopite vse električne naprave, kot so hladilnik, pečica, televizija in klimatska naprava. To bo zmanjšalo porabo energije in preprečilo morebitne poškodbe zaradi nenadnih temperaturnih sprememb. Izpraznite vodni sistem avtodoma, vključno s cevmi, zbiralnikom odpadne vode in grelnikom vode. V nasprotnem primeru lahko cevi zmrznijo in počijo. V kolikor ne morete popolnoma izprazniti vodnega sistema, dodajte antifriz, ki je primeren za uporabo v avtodomih. Prav tako je priporočljivo izprazniti plin iz ogrevalnega sistema, če ga imate, da preprečite poškodbe zaradi nizkih temperatur.irovanjem.

Temeljito čiščenje in pregled avtodoma ali prikolice

Preden svoj avtodom pošljete na zimovanje, ga temeljito očistite tako zunaj kot znotraj. Odstranite vso umazanijo, blato in ostanke žuželk, ki bi se lahko prijele na površino med vožnjo. Preverite streho avtodoma in vsa tesnila na oknih ter vratih. Poskrbite, da so vsa tesnila nepoškodovana in brez razpok, saj lahko vdor vlage povzroči težave, kot so plesen in škoda na notranji opremi. Notranjost očistite, da preprečite morebitno plesnivost ali neprijetne vonjave med obdobjem mirovanja. 

Zimovanje_avtodomov

Bolje preventiva kot kurativa

V kolikor vaše počitniško vozilo prebiva na prostem, ga lahko pokrijete z zaščitno prevleko, ki ga bo ščitila pred padavinami, snegom in mrazom. To bo tudi pripomoglo k ohranjanju barve in zunanjosti avtodoma ali prikolice. Pozorni bodite, da pri tem uporabite prevleke, ki dihajo in ne zadržujejo vlage. Če je mogoče, odstranite akumulator in ga hranite na toplem. Če tega ne morete storiti, ga odklopite, da preprečite izpraznitev akumulatorja zaradi nizkih temperatur. 

Pozor! Svoje prikolice ali avtodoma nikakor ne parkirajte na travnatih površinah! Večina kampov izven sezone nudi zimovanje počitniških vozil, prikolic in čolnov v kampu, ampak na travnatih površinah. Na prvo žogo se zdi kot ugodna in priročna rešitev za zimovanje počitniškega vozila, vendar s tem lahko svojemu avtodomu ali prikolici naredite več škode kot koristi. Trava je namreč stalno vlažna kar zelo hitro privede do rje na podvozju počitniških vozil. Rja in vlaga pa sta največji sovražnik vsakega lastnika avtodoma, prikolice ali čolna. Podlaga naj bo asvaltirana ali peščena, tako kot smo to uredili pri parkirišču za hrambo in zimovanje počitniških vozil Parkiraj Avtodom.

Hramba in zimovanje avtodomov

Redno preverjajte stanje

Redno preverjajte stanje počitniškega vozila med zimskim počitkom. To vključuje preverjanje za morebitne puščanje, izvajanje kratkih voženj, če je to mogoče, ter odstranjevanje snega in ledu s strehe, da preprečite poškodbe. V kolikor se odločite spet aktivirati in zbuditi vaš avtodom med zimskim spanjem, je prav tako prva stvar, ki se jo morate lotiti, natančen pregled stanja zunaj in znotraj. S pravilno pripravo bo vaš avtodom varen in pripravljen na nove avanture, ko se zima poslovi in temperature ponovno narastejo.

Parkirajte na varnem prostoru

Avtodom naj bo parkiran na varnem parkirnem prostoru, stran od oči nepridipravov. Le redko kdo ima možnost parkiranja avtodoma pred domačim pragom, zato se pravočasno pozanimajte o možnosti najema parkirnega mesta, ki je namenjen prav zimovanju avtodomov ali počitniških prikolic. Ob poslovni hiši Elma Črnuče se nahaja posebno urejeno parkirišče za hrambo in zimovanje počitniških vozil Parkiraj Avtodom, namenjeno kakršnimkoli počitniškim vozilom.

Parkirišče je urejeno, osvetljeno in zavarovano z ograjo ter kamerami. Vsako parkirno mesto ima elektriko, vodo in možnost spraznitve odpadne vode. Najeto parkirišče je samo vaše, zato lahko tam pustite svoj avto, ko odpeljete svoj avtodom na avanturo. Parkirišče se nahajana na odlični lokaciji v neposredni bližini krožišča Stožice v Ljubljani. To vam omogoča odlično izhodiščno in končno točko za vaše prevoze. Najpomembneje pa je, da boste brez skrbi.

Glavne prednosti zimovanja počitniškega vozila pri Parkiraj-Avtodom:

  • Varnost: Z najemom zimovanja se izognete neprijetnim dogodkom zaradi parkiranja ob cesti ali na nezavarovanih območjih ter zmanjšate tveganje nesreč in kraje. V Sloveniji parkiranje počitniških vozil na javnem mestu ni dovoljeno.
  • Nadzor: Parkirišče je osvetljeno, ograjeno in pod nadzorom kamer.
  • Dostopnost 24/7: Dostop do parkiršča za zimovanje imate kadarkoli želite, brez predhodne najave. Parkirišče oidpirate s sovjim telefonom.
  • Praktičnost: Zaradi odlične lokacije boste in priročnega sistema za vstop in izstop iz parkirišča, boste lahko svojo pot začeli in končali brez čakanja ali dolge vožnje. Prav tako pa vam vsi priključki omogočajo, da se lahko res takoj samo odpeljete.

Ugodno in prilagojeno vašim potrebam

Cena mesečnega najema parkirišča za avtodom ali prikolico je odvisna od tega, za koliko časa bi želeli najeti parkirišče in ali potrebujete električni priključek. Pri celoletnem najemu parkirišča prejmete hrambo za 2 meseca brezplačno. Podrobno ponubo za najem zimovanja si lahko ogledate tukaj.

Zagotovite si zanesljivo in varno parkiranje za vaš avtodom, počitniško prikolico ali čoln. Za več informacij pokličite na (01) 828 17 91 ali pišite na info@parkiraj-avtodom.si