Slovenija je idealna za raziskovanje tako bolj turistično obiskanih kot skritih kotičkov neokrnjene narave, prepletene z bogato kulturo dediščino, kulinaričnimi specialitetami in kulturnimi znamenitostmi. Prednost naše majhne dežele je v tem, da jo lahko raziščete po dolgem in počez kar z avtodomom, kar vam daje svobodo na vaših dopustniških destinacijah, saj ste mobilni in se lahko premikate od enega mesta do drugega, ne da bi za to morali narediti obširen plan. 

Poletje 2020 prinaša posebnost, ki je nastala kot posledica pandemije. Na voljo so turistični boni, ki jih lahko unovčite v skorajda vseh avtokampih po Sloveniji. Če se boste na počitnice odpravili s prijatelji in družino, pa lahko turistične bone izkoristite večkrat in tako preživite sproščene vikende vsakič v novem kraju Slovenije. Priporočljivo je, da svoj prostor v avtokampu rezervirate vnaprej, saj so kapacitete omejene. Pri rezervaciji pa le povejte, da boste plačali s turističnimi boni.

Mreža avtokampov in postajališč v Sloveniji

V Sloveniji je na voljo široka mreža avtokampov ter več kot 150 PZA postajališč za avtodome in prikolice. Postajališča so lahko začasna in namenjena krajšim postankom, nekatera postajališča za avtodome pa nudijo sodobno infrastrukturo, kar vam omogoča udobno več-dnevno bivanje. 

V nadaljevanju predstavljamo nekaj idej za raziskovanje Slovenije z avtodomom po različnih regijah. Našteli bomo tudi nekaj bolj znanih avtokampov, ki se nahajajo na določenem območju. Raziščite čudovite kotičke Slovenije, izkoristite turistične bone in uživajte v poletju! 

Hramba avtodomov, prikolic in čolnov v Ljubljani.

Preverite ponudbo

Sončna slovenska obala

Podajte se na ozke tlakovane uličice Pirana in iz cerkve Sv. Jurija na hribu občudujte razglede vse do Hrvaške in onkraj Tržaškega zaliva. Ustavite se na koktejlu na portoroški plaži, oglejte si tradicionalne Sečoveljske in Strunjanske soline, raziskujte staro mestno arhitekturo Izole ter obiščite Koper, mesto sonca in zabave. Spoznajte z oljkami posejano Šavrinsko gričevje v zaledju Kopra in doživite pristno istrsko kulinariko. 

Na slovenski obali pa avtodom lahko parkirate in prenočite v kampu Adria v Ankaranu, kampu Lucija in Fiesa ter v kampu Jadranka v Izoli. 

Obiščite slovensko obalo

Vinorodna Dolenjska 

Med potjo se ustavite v eni izmed zidanic in poskusite priljubljeno vino cviček, na kmečkih turizmih, ki so posejani po vinorodnih hribčkih, pa poskusite značilne kulinarične dobrote. V samostanu Stična lahko nakupite različna živila in zelišča po receptu patra Ašiča. Sprehodite se po naravnem rezervatu Bičje, opazujte čudovite labode ob gradu Otočec, zaplavajte v zunanjih bazenih Dolenjskih in Šmarjeških toplic, ali pa si izposodite kajak in se podajte na mirno reko Kolpo ali Krko.  

Na Dolenjskem lahko obiščite avtokampe, kot je kamp Bela Krajina Podzemelj v vasici Gradac, kamp Terme Čatež, kamp Kolpa v Vinici in kamp Dolenjske Toplice. 

Z gorami obdana Gorenjska 

Preživite ležerno popoldne na Bledu, sprehodite se okoli Blejskega jezera in ne pozabite na slastno blejsko kremšnito. Odkrijte dolino reke Mostnice nad Bohinjskim jezerom, zapeljite se z žičnico do panoramske razgledne ploščadi na Voglu, ali pa se po jezeru zapeljite z ladjico, ki vas bo pripeljala do izstopne točke za slap Savica. Podajte se na vrhove mogočnih Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp, doživite alpske doline z jezeri v okolici Kranjske Gore in Mojstrane in preživite aktivne počitnice v objemu gorate pokrajine. 

Turistične bone na Gorenjskem lahko unovčite v različnih avtokampih, kot je kamp Bled, kamp Šobec v Lescah, kamp Danica v Bohinjski Bistrici, kamp Špik v gozdu Martuljek ter avtokamp Zlatorog ob Bohinjskem jezeru. 

Koroška in Štajerska regija 

Na Koroškem obiščite rudnik Mežica, spoznajte legendo o kralju Matjažu in si oglejte njegovo votlino na poti na vrh Pece. Podajte se na plezališče Burjakova peč v Krajinskem parku Topla in se osvežite v vodnem parku Radlje ob Dravi. V Štajerski regiji pa vas na območju Pohorja in Rogle čakajo številne pohodniške poti v objemu gozdov in visokogorska Lovrenška jezera. Oglejte si samostan Žička Kartuzija pri Slovenskih Konjicah ter se podajte na izlet skozi Logarsko dolino vse do slapa Rinka. V Olimjah se lahko razvajate v termah in obiščete priljubljeno čokoladnico, v Celju pa se lahko povzpnete na mogočni Celjski grad.   

Z avtodomom se v Štajerski in Koroški regiji lahko odpravite v številne avtokampe, kjer lahko izkoristite turistične bone. Med njimi je kamp Terme Ptuj, kamp Podgrad v vasi Vransko, avtokamp Natura & Glamping Olimia Adria Village v Podčetrtku, kamp Menina v Rečici ob Savinji, kamp Kekec v Mariboru, avtokamp Jezero Velenje ter kamp Park v Preboldu. 

Dolina smaragdne reke Soče 

Odkrijte neokrnjeno naravo in številne pohodniške poti, ki potekajo ob smaragdno zeleni reki Soči, kraljici slovenskih voda. Podajte se na reko, ki vas bo v vročih dneh prijetno osvežila, in s kajakom ali raftom raziščite bistre tolmune in avanturistične soteske. Zapeljite se do izvira reke Soče, prekolesarite alpsko dolino Trente in poskusite tradicionalen bovški sir. V Kobaridu si oglejte slap Kozjak in Kobariški muzej prve svetovne vojne, v Tolminu pa vas bodo pričakala znamenita Tolminska korita. 

V Posočju lahko turistične bone unovčite v avtokampih, kot je kamp Koren v Kobaridu, kamp Polovnik in kamp Liza v Bovcu ter kamp Jelinc in avtokamp Korita v vasi Soča med Bovcem in dolino Trente. 

Soča, Kobarid (Photo by Johann AKA on Unsplash)

Nižinsko Pomurje s termalnimi vrelci 

Prepustite se blagodejnim vplivom termalne vode v toplicah, obiščite staro lončarsko vas Filovci s tradicionalnimi domačijami, sprehodite se po pustolovskem parku in učni poti ob Bukovniškem jezeru s številnimi energijskimi točkami, ter si oglejte Plečnikovo cerkev v Bogojini. Odkrijte Ledavsko jezero v Krajinskem parku Goričko, kjer se nahaja tudi grad Grad. Obiščite znani plavajoči mlin na Muri, kjer lahko kupite tudi domačo moko različnih vrst. 

V Pomurju lahko avtodom parkirate in se nastanite v avtokampih, kot je kamp Terme 3000 v Moravskih Toplicah, kamp Terme Banovci v Veržeju in kamp Terme Lendava.