Avtodom pogosto predstavlja pomembno družinsko premoženje. Želimo si, da bi “živel” čim dlje. S pravilnim vzdrževanjem lahko avtodomu tako močno podaljšamo življenjsko dobo. Prav gotovo med zelo pomembna opravila spada tudi pravilna priprava počitniških vozil na zimovanje oz. zimsko hranjenje avtodoma.

Da se izognemo nevšečnostim je pomembno avtodom pripraviti na zimovanje še preden temperatura pade pod ledišče. 

kako pripraviti avtodom na zimovanje
  1. Izpraznite odpadno in čisto vodo

Še posebej to velja za tekočine v avtomobilu kot sta na primer odpadna in čista voda. Medtem, ko izkušeni kamperisti vedo , da ni dovolj izprazniti le tankov z vodo neizkušeni oz. novi kamperisti pogosto pozabijo na celotno napeljavo, vključno z grelcem vode ter črpalko. Zato je pomembno, da enkrat ko izpraznete rezervar zaženete še praznenje napeljeve in vodne črpalke ali “pumpe”. Praktično vsi avtodomi imajo sedaj že avtomatski ventil, ki se samodejno sproži, ko temperatura v avtodomu pade pod 3°C. Kljub temu pa vam svetujemo, da to storite že prej ter ročno zaženete praznjenje črpalke ter vodne napeljave. Pri tem bodite pozorni, da ob koncu izpiranja ne pozabite ugasniti črpalke. 

Ko boste z izpiranjem končali odprite vse pipe v kopalnice ter v kuhinji. Pustite jih odprte skozi celo zimo.

2. Pravočasno poiščite primerno parkirišče za hranjenje počitniškega vozila

Nekateri svoja počitniška vozila hranite na vrtu svojih hiš oz. na bližnjih parkiriščih. Še bolje je, če lahko avtodom hranite v garaži. Vendar je realno pogosto drugačna. Zaradi velikosti je namreč pogosto težko najti primerno parkirišče. V okoliciji večjih slovenskih mest tako lahko najdemo številna parkirišča namenjena izključno zimovanaju avtodomov ter preostalih počitniških vozil. Pri tem bodite pozorni, da parkirišče ni pokrito s travo. Trava oz. zemlja močno škodujeta podvozju vašega avtodoma.

3. Priklopite počitniško vozilo na elektriko

Ne pozabite svojega počitniškega vozila priklopiti na elektriko tudi takrat, ko ga ne uporabljate. Akumulatorji v avtodomih niso enaki kot akumulatorji v telefonih. Avtomobilski akumulator namreč ne sme biti nikoli prazen. Tako boste življenjsko dobo svojega akumulatorja močno podaljšali.

4. Zamenjajte plin v avtodomu

Plinske jeklenke butana zamenjajte s propanskimi. Medtem, ko butan zamrzne kmalu po tem, ko temperature padejo pod 0 stopinj celzija ima propan precej nižje ledišče.

5. Ne pozabite ne peč

Mnenja o pravilnem vzdrževanju peči med zimskim premorom so sicer deljena, vendar vam kljub tem predlagamo, da vsaj dvakrat med zimovanje peč prižgete in jo na minimlani tempraturi 5°C pustite delovati dan ali dva.

Zimovanje avtodoma

6. Zadostna količina goriva v vozilu

Poskrbite, da je v avtodomu vedno vsaj pol tanka goriva. Dizelsko gorivo ima namreč precej visoko ledišče in ob neupoabi ter daljšemu obdobju nizkih temperatur zelo rado zamrzne.

7. Preverite hladilno tekočino ter tekočino za pranje stekel

Prav tako pred zimovanjem preverite količino hladilne tekočine in, če je potrebno dolijte antifriz. Pomembno je, da hkrati preverite tudi primernost tekočine za čiščenje stekel avtodoma, naj bo tekočina primerna nizkim temperaturam.

8. Za konec…

Če med zimovanjem počitniškega vozila ne uporabljate popolnoma nič vam za konec predlagamo, da vseeno nekajkrat med zimo prižgete motor ter ga pustite, da se ogreje na delovno temperaturo. Tako boste poskrbeli, da vas spomladi, ko bo čas za nove avanture nič ne bo presenetilo.